ارتقاء سلامت روانبهداشت روانرفتارگرایی و شناختیسبک زندگیمکاتب روانشناسی
ذهن آگاهی چیست؟
چطور از تمام ابعاد وجودمان آگاه شویم
ذهن آگاهی به زبان ساده به معنای آگاه بودن از افکار، رفتار، هیجانات و احساسات است و شکل خاصی از توجه محسوب میشود که در آن دو عنصر اساسی:
- حضور در زمان اکنون
- قضاوت نکردن در مورد رخدادها و کنشها و واکنشها
نقش اصلی را به عهده دارند.
حواسجمع بودن و بیداری صد درصد و آگاه بودن نسبت به همه رخ دادهایی که همین الآن در اطراف ما و همینطور درون بدن ما در حال اتفاق افتادن هستند. به این شکل که هیچگونه قضاوت پیشداوری نسبت به درست و نادرست بودن اتفاقات، این بیداری و حواسجمعی و آگاهی ما را تحت تأثیر قرار ندهد.
“ذهن آگاهی” کیفیتی از بیداری است که در آن ما از آگاه بودن خودآگاه میشویم. یعنی میفهمیم که داریم میفهمیم. یعنی وقتی داریم فکر میکنیم متوجه میشویم که در حال فکر کردن هستیم. به زبان ساده هم موضوعی را که راجع به آن فکر میکنیم، میبینیم، هم متوجه پدیده تفکر هستیم و هم متوجه فکر کننده هستیم. این کیفیت بیداری شاید برای آدمهای معمولی بهراحتی قابلدرک نباشد اما وقتی آن را بیشتر توضیح دهیم همه متوجه خواهیم شد که مفهومی بسیار ساده و قابلفهم است. اما وقتی پای عمل به میان میآید خواهیم دید که رسیدن به حالت ذهن آگاهی پیچیدهترین مسئله ساده عالم است.
قبل از اینکه ذهن آگاهی اتفاق بیفتد بیداری و هوشیاری ما دستکاریشده و نیمهخواب است. واکنشهای ما از قبل شرطی و برنامهریزیشده است و ما به قول اینترنتیها بهجای اینکه آنلاین و شاهد برنامههای زنده تلویزیون زندگی باشیم، آفلاین هستیم و برنامههای آرشیوی و قدیمی مربوط به گذشته را نظاره میکنیم. وقتی سؤال میشود ذهن آگاهی به چه دردی میخورد دقیقاً مثل این است که سؤال شود دیدن برنامههای زنده خوب است یا از قبل آمادهشده و آرشیوی؟
البته این قیاس چندان هم کامل نیست چون در حالت واقعی دنیای اطراف ما بیاعتنا به شکل آگاهی ما، در حال پخش دائم صحنههای جدید و تازه است و ما برای زنده ماندن در این هستی، بسیاری مواقع مجبوریم به صحنههای تازه و بهروز واکنش درست نشان دهیم.
تاما اگر بخواهیم از منظر تحقیقات علمی به ذهن آگاهی نگاه کنیم باید بگوییم که در حال حاضر بسیاری از روانشناسان بالینی از ذهن آگاهی بهعنوان یک ابزار غیر دارویی بسیار کارآمد، برای کاهش استرس و اضطراب استفاده میکنند.
همچنین پژوهشهای اخیر نشان داده که ذهن آگاهی میتواند در درمان بسیاری از مشکلات جسمی، روانی، ذهنی و دردهای مزمن و استرس تأثیری فوقالعاده داشته باشد.
در کشور ما تحقیقات دانشگاهی زیادی در خصوص تأثیر غیرقابلانکار ذهن آگاهی در بهبود و پیشگیری از اختلالات ذهنی، وسواس و افسردگی و ترک اعتیاد صورت گرفته است.
درمجموع میتوان گفت هر چه انسان بیدارتر و هوشیارتر باشد و حواسش نسبت به اتفاقات جاری و اکنون زندگیاش جمعتر باشد ذهن آگاهتر است و پاسخهایش به تحریکات زندگی خردمندانهتر و مؤثرتر و آرامش و اطمینان قلبی او بیشتر است.
آیا ذهن آگاهی همان مراقبه تمرکزی شرقی است …!!!
البته نمیتوان انکار کرد که ذهن آگاهی از شرق نشأت گرفته است. اما امروزه در غرب جایگاه ویژهای یافته است. برای مثال پروفسور جان کابات زین برنامهای تحت عنوان “کاهش استرس بر مبنای ذهن آگاهی” یا MBSR را در غرب توسعه داده که یکی از شیوههای طب مکمل بوده و در حال حاضر در بیش از ۲۰۰ بیمارستان امریکایی ارائه شده و موضوع بسیاری از پژوهشهای دانشگاهی در طب مکمل و جایگزین است.
این رویکرد در بعضی از روشهای رواندرمانی جدید بهخصوص برای ترک اعتیاد و رفع استرس و وسواس ذهنی و افزایش تمرکز در دانشجویان و آرامسازی بیماران مصیبتزده استفاده میشود که میتوان از جمله به “شناخت درمانی بر مبنای ذهن آگاهی” اشاره کرد که جزو موضوعات داغ رواندرمانی مدرن است.
درست است که در شرق دور موضوع ذهن آگاهی کشف شد، اما در حال حاضر در سراسر جهان بهعنوان یک رویکرد فوقالعاده مؤثر و کارآمد برای مقابله با مشکلات روزافزون روانی قرن بیست و یک مطرح است.
بنابراین اگر میخواهید بگویید ذهن آگاهی یعنی چهارزانو نشستن و تنفس خود را نظاره کردن باید بگوییم به این سادگی نیست و ذهن آگاهی کیفیتی از هشیاری است که انسان باید در تمام ساعات شبانهروز در هر موقعیتی که هست سعی کند به آن دست یابد. مراقبه آگاهانه آغاز خوبی برای درک ذهن آگاهی است اما قصه همینجا تمام نمیشود و باید دریافت و بیداری حاصل از مراقبه در تمام لحظات زندگی و همه موقعیتها گسترش یابد. هشیاری فقط در لحظات مراقبه و بعد نیمهخواب بودن در بقیه اوقات، ذهن آگاهی نیست.
منبع
این متن برگرفته قسمتی از متن مصاحبه مجله موفقیت با مهندس فرامرز کوثری پژوهشگر موفقیت میباشد …
برای مطالعه مصاحبه بهصورت کامل مراجعه کنید به..
شماره ۱۹۹ مجله موفقیت صفحه ۶۶