اختلالات روانیرفتارگرایی و شناختیسبک زندگیمعرفی کتاب
کتاب غلبه بر قماربازی بیمارگون
معرفی کتاب با ترجمۀ دکتر بهروز هاشمی
دربارۀ کتاب غلبه بر قماربازی بیمارگون (راهنمای درمانگران)
قماربازی بیمارگون مانند دیگر اختلالهای اعتیادی، اثری به شدت منفی بر زندگی خانوادگی، اجتماعی و حرفهای فرد دارد. با وجود این، در داخل کشور، منابع کافی برای درمان این اختلال وجود ندارد و اغلب درمانگران از مداخلات اعتیادی و وسواسی برای درمان آن استفاده میکنند. کتاب غلبه بر قماربازی بیمارگون حاوی انواع اطلاعات لازم برای درمان موفق قماربازی است و مداخله استفاده شده در آن از حمایت تجربی بسیار قدرتمندی برخوردار است. این کتاب از چشمانداز رفتاریشناختی و با دستورالعملهای ساختاریافته، به مهار فوری قمار کمک میکند.
همچنین، به درمانگران آموزش میدهد چطور باورهای اشتباه قماربازان را درباره قمار زیر سوال ببرند و این مراجعان را از موقعیتهای پرخطر دور نگه دارند. اثر فعلی شامل دو جلد است؛ “راهنمای درمانگر” و “کتاب کار” برای مراجعان. با وجود کارآیی مناسب رفتاردرمانیشناختی، این رویکرد برای درمان کامل و پیشگیری از عود قماربازی بیمارگون، کافی نیست. از طرفی، در قیاس با رویکرد، رفتاردرمانی عقلانی هیجانی (REBT) عمق و ماندگاری بیشتری دارد. در سه پیوست انتهای کتاب، از منظر رفتاردرمانی عقلانی هیجانی (REBT) نیز به اختلالات اعتیادی و بهطورخاص قماربازی پرداخته شده است.
مقدمۀ دکتر بهروز هاشمی مترجم
تصور کنید از خواب بیدار میشوید و متوجه میشوید، آب منزل شما را فراگرفته است. اولین کاری که میکنید چیست؟ سعی میکنید منزل را ترک کنید؟ سعی میکنید آب را قطع کنید؟ به علت خراب شدن لولهها فکر میکنید؟ مسلما این که چرا لولهها دچار مشکل شدهاند مهم است، اما گام اول این است که جلوی خیس شدن بیشتر خانه را بگیریم. وقتی خانه خشک شد، حال وقت آن فرا میرسد که به شکل جدی به دنبال منشا مشکل بگردیم. مثال خانۀ آب گرفته به خوبی تفاوت رفتاردرمانیشناختی (CBT) و درمانهای عمیقتر مانند رفتاردرمانیعقلانیهیجانی (REBT) را نشان میدهد. فنون رفتاردرمانیشناختی برای اختلالهای اعتیادی میتوانند گام اول در متوقف کردن آنها باشند، اما برای سببشناسی و پیشگیری از عود شاید کافی نباشند.
همچنین برای حفظ دستآوردهای درمانی نیاز داریم بفهمیم چه فلسفهها و باورهای نامعقول عمیقی، مراجع را به سمت رفتار اعتیادی سوق میدهد و با چه نگرشی، مراجع اعتیاد را حفظ میکند. با توجه به این مطلب در بخش ابتدایی این اثر، از کتابی با رویکرد رفتاردرمانیشناختی استفاده شده است و در ضمیمهها از آثاری برآمده از رفتاردرمانیعقلانیهیجانی استفاده کردهایم.
قماربازان وقتی به درمان میآیند (یا آورده میشوند) شرایط بحرانیای را تجربه میکنند، به لحاظ شغلی، رابطهای، اجتماعی و قانونی ممکن است در خطر جدی باشند. برای همین در گام اول نیاز به یک اقدام فوری برای تغییر داریم. به این منظور برای درمان قمار در گام نخست، از کتاب غلبه بر قماربازی بیمارگون استفاده کردیم. این کتاب شامل دو جلدِبرای درمانگر و مراجع است. در کتاب اول، علاوه بر اثر اصلی، سه پیوست وجود دارد. همانطور که پیشتر گفتیم فنون و شگردهای این کتاب برای کاهش فوری رفتار قمار موثر است، اما برای حفظ و نگهداری دستآوردهای درمانی نگاه عمیقی به درمانگر نمیدهد؛ از این رو ضروری بود که در پیوستهای بعدی آثار بیشتری معرفی شوند.
این کتاب شامل ۴ بخش است: اثر اصلی و سه پیوست. برای این که بتوانیم نگاهی عمیقتر به قمار داشته باشیم، در پیوست اول مقالۀ «الگوهای اعتیادی: دیدگاه عقلانی هیجانی» ترجمه شد. در کتاب اول، نویسنده، لادوسر تمرکز اصلی خود را روی اتفاق فعالکنندۀ استنباطی (تحت عنوان موقعیتهای پرخطر) گذاشته است. هر چند رویکرد رفتاردرمانیعقلانیهیجانی اول به سراغ جهانبینیها و باورهای نامعقول میرود و در مرحلۀ بعد استنباطها را هدف قرار میدهد؛ اما به نظر میرسد با توجه به آسیبهای اعتیادی مانند قمار، ضروری است که برای این دسته از اختلالات در ابتدا روی اتفاق فعالکنندۀ استنباطی یا همان موقعیتهای پرخطر (اصطلاح مورد استفادۀ لادوسر) تمرکز شود.
برای این منظور کتاب اول (غلبه بر قماربازی بیمارگون: راهنمای درمانگر) گزینۀ مناسبی است. اما برای بازشناسی شناختهای زیربنایی قمار و تداومبخشِ آن ما به اثر دوم در پیوست اول نیاز پیدا میکنیم. پژوهشهای معتبری از گفتۀ ما مبنی بر عمیقتر بودن رفتاردرمانیعقلانیهیجانی و .مقاومتر بودن آن در برابر عود، حمایت میکنند (دیوید و همکاران، ۲۰۱۸؛ زنتاخوتایی، ۲۰۰۸)هستند و باید در اختیار مراجع قرار بگیرد.
غلبه بر قماربازی بیمارگون (راهنمای درمانگران)
نویسنده: رابرت لادوسر، استلا لاچنس
ترجمه بهروز هاشمی