اختلالات شخصیتسبک زندگیفرزندپروری و رشد
وابستگی کودک به مادر به قلم شکیبا قدس
چند راهکار جهت کاهش وابستگی کودک به مادر
وابستگی کودک به مادر
بگذارید در ابتدا وابستگی را در لغت تعریف کنیم؛ “وابستگی” به معنای احساس نیاز مبرم به وجود شخصی یا چیزی است که در صورت عدم دسترسی ما به آن، احساس درماندگی در ما شکل بگیرد.
حالا بیایید باهم یک کودک ۳ ساله رو تصور کنیم که بدون حضور فیزیکی مادر، احساس خطر میکند و هرگز نمیتواند حتی چند دقیقه در اتاق خودش بازی کند و خب کاملا واضح است که این کودک در ارتباطاتش با سایر همسالان اعم از حضور در مهدکودک و پارک و … سرخورده و مضطرب میشود.
همچنین لازم به ذکر است که مادرانی هم که کودک وابسته به خود دارند، دائما دچار محدودیتهای زیادی میشوند، و گفته میشود این افراد حتی نمیتوانند کم ترین زمان با کیفیتی را برای خود داشته باشند.
وابستگی کودک به مادر ، موضوعی مهم است چرا که وابستگی عموما ناشی از اضطراب و یا یک گره روانی میباشد که اگر به طور کامل و البته به موقع درمان نشود، میتواند عامل بروز مسائلی برای کودک ازجمله اختلال اضطراب فراگیر[۱] (به معنای یک احساس پیش رونده ی اضطراب بدون وجود یک منشأ بیرونی خاص) و همچنین اختلال اضطراب اجتماعی[۲] (به معنای داشتن احساس اضطراب و ناتوانی برای حضور در جمع)، در آینده ی نزدیک باشد.
از جمله عللی که باعث بروز وابستگی کودک به مادر میشود، سبک تربیتی والدین میباشد. بدین صورت که والدینی که از سبک تربیتی سهل گیرانه نسبت به کودکشان استفاده میکنند، بیشتر از سایر سبکهای تربیتی این رفتار ناکارآمد را در کودکانشان تقویت میکنند. سبک تربیتی همچنین میتواند الگوهای رفتاری نا کارآمدی از جمله زورگویی و نافرمانی را در کودک شکل دهد و باعث شکل گیری احساسات فروخرده ی خشم نسبت به سایرین در کودک شود.
چند راهکار جهت کاهش وابستگی کودک به مادر
اعتماد به نفس کودکتان را تقویت کنید
هرگز فراموش نکنید که فرزند شما باید به لحاظ عاطفی از محبت شما سیراب شود و اهمیت این موضوع در سالهای نخست زندگی خیلی بیشتر هست. یکی از راههای افزایش اعتماد به نفس کودک، دادن بازخورد[۳]های کلامی به موقع و به اندازه میباشد. مثل: آفرین که غذات رو خودت خوردی و … .
از منزل شروع کنید
برای ایجاد حد و مرز اولیه از منزل شروع کنید. به عنوان مثال به کودتان بگویید که من در اشپزخانه مشغول آماده کردن شام هستم و شما در اتاقت باش و لگوهایت را مرتب کن، در این حین ما باهم صحبت خواهیم کرد. برای این کار میتوانید زمان تعیین کنید. (مثلا بعد از ۱۵ دقیقه من به اتاقت خواهم آمد). شنیدن صدای شما و یا هرزگاهی صدا کردن نام کودکتان باعث ایجاد پیوند عاطفی بین شما و ایشان میباشد. اگر کودک از شما خواست تا کنارش باشید، لطفا قاطع باشید و دلسوزی بیخودی نکنید، به یاد داشته باشید که دلسوزی نابجا باعث تقویت حس بیمارگون وابستگی میگردد.
خوش قول باشید
در قسمت قبل در رابطه با تعیین زمان توضیح دادیم، لازم است که برای آموزش زمان (برای کودکان ۵ سال به بالا)، یک ساعت مچی همراه برای وی تهیه کنید.
با نشان دادن فواصل زمانی، (مثل اینکه وقتی عقربه ی زرد رفت روی ۱۲ من پیش تو باز خواهم گشت)، میتوانید
۱- صبر کردن و ۲- مفاهیم ساده ی اعداد و ریاضیات را به کودک تان آموزش دهید. البته یادتان باشد که مفاهیمیهمچون خوش قولی که به فضایل اخلاقی کاملا مرتبط هستند، لازم است که توسط خود شما آموزش داده شده و رعایت شود.
مراجعه به روانشناس کودک
در نهایت امر، اگر موارد ذکر شده را مو به مو انجام دادید و باز هم احساس وابستگی بیمار گون کودک شما تعدیل نشد، بهتر است که این موضوع را جدی بگیرید و به متخصص مراجعه کنید.
نویسنده: شکیبا قدس
روانشناس تربیتی، درمانگر کودک و نوجوان
شماره سازمان نظام روانشناسی ۶۳۸۳
اطلاعات تماس نویسنده
واتسپ: ۰۹۳۷۶۶۸۷۲۲۶
تلگرام: shakiba_ghods