معرفی کتاب مسئولیت زندگیتان را بپذیرید
نویسندۀ مقاله: اصغر کریمی
از دیر باز، یکی از معضلات اصلی روابط انسانی، کنترل بیرونی بوده است. در کنترل بیرونی ما چنین فکر می کنیم: آنچه من انجام میدهم درست است و آنچه دیگری انجام غلط است. در کتاب مسئولیت زندگیتان را بپذیرید ، ویلیام گلسر روانشناسیِ کنونی دنیا را نوعی روانشناسی کنترل بیرونی قلمداد میکند. از دید گلسر این نوع روانشناسی مبتنی بر این فرض است که ما میتوانیم مثل ماشینها یکدیگر را کنترل کنیم. ما سعی داریم از طریق تعدادی، به اصطلاح راهبرد یا رویداد انگیزشی مثل پاداش و تنبیه، یکدیگر را کنترل کنیم. طبیعتاً کنترل بیرونی برای روابط ما بسیار مضر بوده و باعث تخریب روابط میشود.
مفهوم نظریۀ کنترل بیرونی در کتاب مسئولیت زندگیتان را بپذیرید
گلسر در این کتاب که بازنگری نظریه کنترل درونی است، بیان میدارد که طبیعت ذاتی انگیزش ما، از فهممان از ساختار و کارکرد مغز نشئت میگیرد و برخاستگاههای زیستشناختیمان استوار است، ژنهای ما چیزی بیش از یک رشته رمزهای مولکولی نیستند، آنها شامل اطلاعات مربوط به ساختار و کارکرد مغزند و اگر بخواهیم زنده بمانیم و موفق شویم، باید از دستورالعملهایشان که عمدتاً بصورت عکسهای خودانگیخته در ذهنمان ظاهر میشود، پیروی کنیم، یا اینکه اسیر این عکسها هستیم ولی باید بدانیم که اسیر نحوهی ارضای این عکسها نیستیم و تقریبا همیشه انتخاب هایی داریم که باعث میشوند عنان زندگی را بیشتر به دست بگیریم.
انگیزش درونی
گلسر در این کتاب بیان میدارد که توسط رویدادهای بیرونی، کنترل نمیشویم بلکه به طور کامل از نیروهای درونمان انگیزش میگیریم و کل رفتارمان، تلاشی برای کنترل زندگیمان است.
در این کتاب یاد خواهید گرفت که مسئولیت زندگیتان را بپذیرید و انتخابهای موثری داشته باشید. به علاوه گلسر کاربرد تئوری انتخاب را در زمینههای مختلف از جمله بیماری های رواتنی، تعارض، فرزندپروری و…. مطرح کرده است.
در انتهای کتاب مسئولیت زندگیتان را بپذیرید گلسر نشان میدهد که مردم چطور میتوانند به چیزی که برای بهزیستیشان مهمترین است_ یعنی روابط با کیفیت با آدمهای مهم زندگی خود_ نزدیک شوند.
نویسندۀ مقاله: اصغر کریمی