روان پویشی و روانکاویروانشناسی شخصیتمکاتب روانشناسی

ضمیر ناخودآگاه

درباره‌ی ماهیت و ویژگی‌های ضمیر ناخودآگاه

سوالات زیر را درباره‌ی ضمیر ناخودآگاه در نظر بگیرید

  • ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه چیست؟
  • ویژگی‌های آنها کدم‌اند؟
  • چگونه هردوی آنها را در مسیر موفقیت مورد استفاده قرار دهم؟
  • آیا تاکنون، تقسیم‌بندی‌های Conscious و Unconscious را شنیده‌اید (به ترتیب یعنی ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه)؟
  • آیا درباره آنها اطلاعات دارید؟
  • آیا تفاوت‌های آنها را میدانید؟

اطلاع در مورد ساختار مغز، یکی از دانش‌های بنیادی است که باید داشته باشید و در این مقاله به بررسی این دو بخش از مغز و معرفی آن خواهم پرداخت. شما باید بدانید که باورها، احساسات و یا عادات در کدام بخش از ذهن قرار دارد و چگونه می‌توان آنها را تغییر داد. همچنین باید بدانید که مفهوم این دو بخش چیست و به چه صورت عمل می‌کنند.

ساختار مغز

مغز به دو قسمت ضمیر خودآگاه یا همان Conscious و همچنین ضمیر ناخودآگاه یا Unconscious تقسیم می‌گردد. بخش خودآگاه، همان بخشی است که اگر بگویم حاصل‌ضرب ۹ در ۴ چه می‌شود محاسبات ریاضی و منطقی) به سرعت پاسخ را برای شما فراهم خواهد کرد. این بخش کنترل همه اعمالی را که آگاهانه انجام می‌دهید برعهده دارد. مثلاً وقتی تصمیم می‌گیرید که پای خود را حرکت دهید، بخش خودآگاه این کار را انجام داده است زیرا حین انجام آن صد در صد آگاه و بیدار و در حقیقت هوشیار بوده‌اید.

ضمیر خودآگاه به‌عنوان نگهبان مغز نیز شناخته می‌شود. اگر کسی سعی کند که شما را با باور جدیدی آشنا کند که با باورهای قبلی تعارض دارد، این بخش با آن مخالفت خواهد کرد. مثال دیگر اینکه اگر کسی سعی کند شما را نقد یا نکوهش کند نیز این بخش، آن را فیلتر خواهد کرد و در برابر آن جبهه خواهد گرفت.

ضمیر ناخودآگاه چیست؟

بخشی از ذهن که مسئولیت همه کارهای بدون فکر و آگاهی شما را دارد، ناخودآگاه نامیده می‌شود. به‌عنوان مثال، همین اکنون که این متن را می‌خوانید قلب شما، کنترل دمای بدن شما، تنفس شما و هزاران بخش دیگر، به‌صورت اتوماتیک انجام می‌گردد و شما هیچ فکری درباره آنها نمی‌کنید. اما به‌محض اینکه این موارد را خواندید، تنفس شما به‌صورت خودآگاه شده است و به‌صورت ارادی تنفس می‌کنید. همچنین، پس از اندکی، مجدداً ضمیر ناخودآگاه کنترل تنفس شما را به عهده خواهد گرفت. (مقاله مقایسه خودآگاه و ناخودآگاه)

بخش ناخودآگاه، کنترل‌کننده احساسات نیز هست. اگر بعضی اوقات بدون اینکه بدانید چرا، حس بدی دارید، این کار را ضمیر ناخودآگاهتان انجام داده است. ضمیر ناخودآگاه خاطرات و باورهای شما را نیز در خود ذخیره می‌کند.

راه صحیح برای تغییر یک باور این است که اول ضمیر خودآگاه را، که مانند نگهبان مغز می‌ماند، به‌صورت منطقی یا با تکنیک‌هایی مانند هیپنوتیزم قانع کنید که باور جدید را قبول کند. با این کار، باور مربوطه به ضمیر ناخودآگاه وارد شده و می‌تواند مورد قبول واقع گردد.

به‌عنوان یک تمرین، از شما می‌خواهیم در جایی ساکت به‌صورت ریلکس نشسته و به‌صورت ارادی و با آگاهی تنفس کنید. توجه کنید که چگونه بخش خودآگاه، کنترل تنفس شما را به عهده گرفته است. اما پس از اندکی، کم‌کم با توجه نکردن به تنفس، نفس کشیدن شما به امری غیر ارادی تبدیل شده و ضمیر ناخودآگاه همانند یک سیستم کنترل پرواز اتوماتیک، شما را کنترل می‌کند!

برای اینکه در مسیر موفقیت، پیشرفت کنید، باید به خوبی بدانید که این دو بخش از ذهن، چگونه کار می‌کنند. اگر با طرز کار آنها آشنا باشید، می‌توانید از قدرت هردوی آنها در مسیر موفقیت بهره ببرید!

یکی از مثال‌هایی که چگونه می‌توانید از شناخت این دو بخش در زندگی خود بهره ببرید، کنترل احساسات است. از آنجایی که احساسات توسط بخش ناخودآگاه مغز شروع و کنترل می‌شوند، غیرممکن است که بتوانید آنها را متوقف کنید. اما دانستن اینکه، ضمیر خودآگاه است که فکرها را (که دلیل اصلی آغاز احساسات هستند) در ذهن شما پدید می‌آورد، باعث می‌شود که شما با کنترل و تحت نظر داشتن فکرها و تفسیرهای درونی‌تان، بتوانید احساسات را کنترل کنید. (مقاله اختصاصی مربوط به تغییر عادات و برنامه‌ریزی ضمیر ناخودآگاه)

ضمیر ناخودآگاه را به‌عنوان فضای عملکرد و ذخیره همه‌چیزهایی که در حال حاضر آگاهی شما روی آنها نیست، تصور کنید (مثلاً همین اکنون در حال تنفس کردن به شکل ناخودآگاه بودید). ضمیر ناخودآگاه، همه تجارب زندگی شما، خاطرات، باورها، مهارت‌ها و چیزهایی که دیده‌اید را در بر دارد. همچنین کنترل بسیاری از عملکردهای ناخودآگاه بدن شما مانند تنفس، ضربان قلب، هضم، کنترل دما و غیره که از محدوده آگاهی شما خارج است نیز به ضمیر ناخودآگاه شما باز می‌گردد. (کامل‌ترین مقاله اختصاصی برای برنامه‌ریزی ضمیر ناخودآگاه توسط خود هیپنوتیزم)

مثالی برای درک و تجربه ضمیر ناخودآگاه

فردی می‌خواهد یاد بگیرد که چگونه می‌تواند رانندگی کند. در شروع، او نمی‌تواند حین رانندگی با شخص دیگری حرف بزند زیرا باید تمرکز خود را روی حرکت‌های مختلفی که حین رانندگی وجود دارد، معطوف کند. علت این امر این است که این فرد در حال استفاده از ضمیر خودآگاه خود برای رانندگی است و هنوز عملیات رانندگی برای این شخص، تبدیل به یک فرآیند ناخودآگاه نشده است.

چند هفته بعد، رانندگی برای این فرد فرآیندی بسیار عادی شده و فرد بدون اینکه به آن فکر کند، شروع به رانندگی می‌کند. همچنین ممکن است این فرد حین رانندگی کارهایی مانند صحبت کردن با تلفن، صحبت کردن با دوستان و یا حتی پیامک دادن را نیز انجام دهد! این مسئله به این علت رخ داده است که رانندگی کردن، به ضمیر ناخودآگاه فرد منتقل شده است و بنابراین ضمیر خودآگاه او، آزاد شده و می‌تواند به فعالیت‌های همزمان دیگری بپردازد.

ضمیر ناخودآگاه مسئول کنترل احساساتی که آن را تجربه می‌کنید نیز هست. مثلاً اگر یک سخنرانی داشته باشید، استرس نگرانی و ترس به وجود آمده، تماماً توسط ضمیر ناخودآگاه شماست.

از طرفی دیگر، ضمیر خودآگاه پاسخگوی مواردی چون محاسبات، منطق، و همه عملیاتی است که وقتی هوشیار هستید انجام می‌دهید. ضمیر ناخودآگاه مواردی مانند ضربان قلب و تنفس را کنترل می‌کند.

مثال خوب دیگر که می‌تواند نحوه عملکرد ضمیر ناخودآگاه را شرح دهد، این است که قبل از اینکه بگویم کنترل تنفس با ضمیر ناخودآگاه است، شما از آن آگاه نبودید اما پس از اشاره کردن به آن، کنترل تنفس شما به ضمیر خودآگاهتان منتقل شد و توانستید آن را حس کنید. جالب‌تر اینکه پس از مدتی، مجدداً تنفس به امری ناخودآگاه تبدیل شده و از آن، آگاه نخواهید بود. (مقاله اختصاصی کامل‌ترین مرجع شیوه‌های تنفسی مرتاض‌های هندی)

حال از شما می‌خواهم برای یک دقیقه تنفس خود را کنترل کنید. در این حالت ضمیر خودآگاه کنترل کننده تنفس شماست اما وقتی تمرکز خود روی عملیات تنفس را از یاد می‌برید، مجدداً ضمیر ناخودآگاه کنترل آن را به عهده خواهد گرفت.

چگونه ضمیر ناخودآگاه خود را برنامه‌ریزی کنید؟

زمانی که اطلاعات درباره رانندگی کردن شما در ضمیر ناخودآگاه نصب می‌شود، دقیقاً به شکل یک برنامه درون آن ثبت می‌گردد. ذهن خود را مانند یک کامپیوتر تصور کنید و بدین ترتیب اطلاعات ثبت شده درون آن، مانند یک نرم‌افزار خواهند بود که می‌توانند به‌صورت اتوماتیک هر موقع که لازم است اجرا شوند.

برای بسیاری از فعالیت‌های دیگر و احساسات، چنین وضعیتی وجود دارد. اگر کسی شما را اذیت کند، برنامه‌ی نصب‌شده خشم و عصبانی شدن به‌عنوان نتیجه‌ی آن اجرا خواهد شد و نتیجه رفتاری خواهد بود که ممکن است بعدها از انجام آن افسوس بخورید.

با برنامه‌ریزی ضمیر ناخودآگاه خود با برنامه‌های جدید و کارآمد، می‌توانید بسیاری از مشکلات فعلی موجود در شخصیت خود را اصلاح کنید. فقط مطمئن شوید که ضمیر ناخودآگاه (یا بهتر بگوییم سیستم هدایت خودکار وجود شما!) دارای برنامه‌هایی است که آن را قادر کند زندگی شما را بدون هیچ مشکلی کنترل کند. (کامل‌ترین مقاله اختصاصی برای برنامه‌ریزی ضمیر ناخودآگاه توسط خود هیپنوتیزم)

برنامه‌ریزی ضمیر ناخودآگاه شما می‌تواند توسط هیپنوتیزم انجام شود. ضمیر ناخودآگاه با استفاده از تکرار کردن یاد می‌گیرد و منطق در آن اثری ندارد! به همین علت است که شما می‌توانید یک نفر را با تکرار مداوم یک جمله قانع کنید.

قوانین ضمیر ناخودآگاه

به منظور اینکه بتوانید از قدرت ضمیر ناخودآگاه خود به خوبی استفاده کنید، باید اول بدانید که ضمیر ناخودآگاه توسط چه قوانینی مدیریت می‌شود.

یادگیری این قوانین، به شما اجازه خواهد داد که بهترین استفاده ممکن از ضمیر ناخودآگاه خود را با کمترین تلاش داشته باشید. در مقاله‌های متنوعی به بررسی این قوانین خواهم پرداخت.

نظرات خود را با کاربران بهداشت روان در میان بگذارید.

منبع

قدرت نامحدود ۱ و ۲

برچسب ها

نوشته های مشابه

یک نظر

  1. ساختار مغز تعبییر سو تفاهم برانگیزی است چون ساختار ذهن بهتر است چیزی که فروید نشان می دهد عملکرد کالبد شناسی نیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن

پژوهش